Logo Chi Centre

bask model

bask model

BASK staat voor Behavior, Affect, Sensations en Knowledge, de vier aspecten van menselijk ervaren.

Het BASK model komt uit de hypnotherapie en is een zeer handzaam werkmodel om allerlei fenomenen in je menselijk zijn te beschrijven. Je kunt Doen (Behavior), je kunt Emoties (Affect) voelen, je kunt Sentaties voelen (Sensations) en je hebt Kennis: concepten, verhalen, taal... (Knowledge).

Alle aspecten van je zijn kun je indelen in één of meer van deze vier categorieën. Bij problemen kun je snel opsporen om wat voor probleem het gaat. Bij het oplossen van problemen helpt BASK je strategie te bepalen: waar begin je B-A-S- of K? En waarom? Bij lesgeven is dit model ook heel handig omdat elke leerling verschilt in wat de gemakkelijkste ingang is om nieuwe dingen te leren. Sommigen moeten voelen, ander willen begrijpen, sommigen moeten doen, herhalen.

Het BASK-model geeft ook een handvat voor een holistische manier van kijken naar mensen en naar je trainingsmethode: 'worden alle vier aspecten aangesproken?' Voeren leerlingen de bewegingen goed uit (B) Snappen mensen wat ze doen (K)? Voelen ze hun lichaam (S)? Voelen ze ook emotioneel wat dat met ze doet (A)? Alle aspecten dienen aandacht te krijgen, de mix is voor iedereen verschillend, maar alle aspecten van BASK komen aan bod als het goed is. Vroeger of later stagneert het trainingsproces als één aspect wordt verwaarloosd.