Logo Chi Centre

centreline gong

centreline gong

De centreline gong is een belangrijke oefening om de sensatie van de centreline te ervaren en vervolgens je centreline te versterken.

De Centreline Gong is ook van belang doordat het een zeer concreet handvat biedt om het ongrijpbare gebied tussen lichaam en geest te betreden. Je begint met visualiseren, dan ontstaat er een sensatie; de sensatie wordt een lichamelijke beweging, geheel gestuurd door aandacht en energie. Vervolgens wordt deze beweging toegepast in oefeningen en later in alle dagelijkse activiteiten. Je beweegt, leeft dan vanuit Dan Tien.
Daarmee is de Centreline Gong een moderne sleutel die de deur opent naar een eeuwenoud geheim uit Qigong en de interne krijgskunsten.

De centreline Gong is Nei Gong of zachte, interne Qigong. Hoewel de bewegingen van de Centreline Gong heel eenvoudig zijn, raden we aan deze alleen te trainen onder persoonlijke begeleiding van een leraar die de methode gedurende lange tijd heeft getraind en zodoende uit eigen ervaring aanwijzingen kan geven. Zoals met de meeste interne methoden is het voor beoefenaars namelijk verleidelijk om te veel kracht te gebruiken en daardoor spanning op te bouwen. Te veel spanning kan je bloedvaten of organen in je lichaam beschadigen.
Op een juiste, ontspannen manier beoefend, opent de Centreline Gong je onderste Dan Tien en Ming Men gebied, evenals je liezen. Deze veranderingen zijn onmisbaar voor wortelen en voor Fa Jing, het vrij kunnen loslaten van energie vanuit de grond, door de benen en rug naar de armen en handen.

Er ontstaat een gevoel van warmte en volheid in je buik gebied; Chi Hai, zee van chi. Je onderste Dan Tien wordt een reservoir van interne energie die zichzelf langzaam vermeerdert en verdicht zodat je voorraad energie om te leven toeneemt, evenals je weerstand tegen ziekte, kou en tegenslagen. Je bent minder snel moe, blijft langer gelijkmoedig onder psychische druk en ontwikkelt explosieve kracht als je de Centreline Gong leert toepassen in Tai chi, Wing Chun, of één van de andere interne krijgskunsten.