Logo Chi Centre

centreline

centreline

Je centreline is je verticale as waar omheen je lichaam horizontaal kan draaien.

Je centreline is een imaginaire lijn die loodrecht door je lichaam loopt van boven naar beneden door je kruin (Bai Hui), door je hals, door je borst, je middenrif, door je buik en door je perineum (Hu Jin).

Je centreline is je centrale as waar omheen je al je draaibewegingen maakt. Hij ligt niet precies tussen je navel en onderrug, maar op twee derde naar achteren. Hij ligt dus dichtbij je wervelkolom, maar valt daar niet mee samen.

Je centreline is een sensatie, een lichamelijk bewustzijn van je as. Als je je centreline voelt en dat gevoel handhaaft, sta je elk moment in de meest ideale houding. Dat wil zeggen, in de houding die het minste energie kost en waarbij je dus optimaal gebruik maakt van het dragend vermogen van je skelet.

Als je je centreline hebt, ben je gezonken en kun je veel kracht op je lichaam absorberen zonder je balans te verliezen. Je spieren kunnen optimaal ontspannen, gedragen als ze zijn door het skelet. Je organen krijgen voldoende ruimte en de circulatie van bloed, lymfvocht en chi is optimaal.

Je centreline is een loodlijn. Deze loodlijn (een gewicht hangend aan een touwtje) wijst altijd, hoe je lichaamshouding ook is, naar het middelpunt van de aarde. Dit geldt ook als je voorovergebogen staat.
In krijgskunst, met name in de interne stijlen is het begrip centreline extreem belangrijk. In Wing Chun kennen we de 'centralline' je centrale as of 'moederlijn'. Deze loopt dus verticaal. Van daaruit loopt horizontaal naar voren de centreline die je richt op je tegenstander. In de praktijk echter gebruiken we de term centreline voor zowel de verticale moederlijn als voor de naar voren uitstralende centreline.

Eigenlijk kun je beter spreken van een centraal vlak, een soort imaginair rond zaagblad dat door je centreline loopt en naar voren en achteren, naar boven en beneden uitsteekt buiten je lichaam. Dit 'zaagblad' straalt uit naar alle richtingen (voor, onder, achter en boven) en geeft de richting aan waarin je krachten stromen. Het is rond en scherp, het ronde aspect laat alle krachten die op je afkomen, afrollen (Lu) De scherpte van het blad maakt het mogelijk in de verdediging van je tegenstander te snijden en zijn centreline aan te vallen.

Als je aanvalt over de centreline kan de ander moeilijk wegdraaien en zal hij naar achter geworpen worden of een zware impact krijgen van je aanval. Veel kwetsbare punten van het menselijk lichaam liggen op de centreline: ogen, neus, keel, Plexus Solaris, kruis.

Hoewel er veel meer kwetsbare punten zijn, is het voordeel van aanvallen over de centreline dat deze punten relatief weinig beweeglijk zijn en daardoor moeilijk te verdedigen en gemakkelijk aan te vallen. Verder liggen ze op ??n verticale lijn zodat je als aanvaller slechts ??n eenvoudig concept hoeft toe te passen (aanvallen langs de centreline), hetgeen effici?nt is in een snelle en onverwachte gevechtssituatie. Een ander voordeel van aanvallen over de centreline is dat je de balans van je tegenstander verstoort, zodat het voor hem moeilijk wordt om terug aan te vallen.

Het houden van de centreline wordt in Tai Chi Chuan aangeduid met 'Centraal Evenwicht'; ??n van de vijf 'stappen' (gevechtsrichtingen).

In Wing Chun vormt het centreline concept het centrum en de basis van zowel de filosofie ('de weg van het midden'), de vechtstrategie, als de praktische training. De eerste en belangrijkste handvorm in Wing Chun, Sil Nim Tao (Klein Idee Vorm), is geheel gewijd aan het ontwikkelen van de centreline.

Als je na jaren training niet in staat bent om iemand die sterk en snel is te kunnen controleren zoek dan de oplossing in zinken en het gebruik van je centreline.

Ook in Zhineng Qigong is de centreline letterlijk een centraal begrip. Als je je centreline hebt, sta je het meest ontspannen en kan de Chi vrij stromen door de belangrijke vaten Ren Mai en Du Mai. Du Mai loopt van je kruis over je rug naar je kruin en Ren Mai loopt vanaf je kruin, langs de voorkant van je lichaam weer naar beneden naar je kruis.

In Zhineng Qigong is het trainen van de centreline verborgen in de eerste vorm (Lift Chi Up & Pour Chi Down) in het cirkelen van je handen rond het lichaam.
Het belang van de centreline voor innerlijke kracht en vitaliteit is zo groot dat Master Luke Chan de Centreline Gong ontwikkelde om dit concept apart te trainen.

Het ontwikkelen van de centreline is de basis voor een sterke structuur, zowel voor gezondheid en spirituele ontwikkeling, als voor krijgskunst.