Logo Chi Centre

chanting

chanting

Love Life, Fa Jing

Luke Chan

Chanting, Fa Jing, of chi ademhaling is een methode van ademhaling en helende klanken. De ademhaling opent je lichaam en doet je energievoorraad toenemen. De helende klanken fibreren je organen om ze te ontgiften en te versterken.

Train Chanting alleen onder begeleiding van iemand die daar ervaring mee heeft en je kan wijzen op spanning. Zodra je ademhalingsoefeningen gaat doen, met name als daarbij druk wordt opgebouwd, bestaat het gevaar van beschadiging van je organen, met name je hart, je hersenen en je bloedvaten.

De chi druk die ontstaat als je adem gaat sturen zou altijd mild en gelijkmatig moeten zijn. Toch is het onvermijdelijk dat je in het begin te veel spierkracht gebruikt. Een leraar kan je daar op wijzen en je helpen de juiste ontspanning te vinden.

Chanting bestaat in allerlei soorten en maten, met verschillende doelen. In Tai Chi Chuan werden van ouds de 'Hen' en 'Ha' geluiden getraind om adem/chi in één explosief moment uit te stoten. Dit geeft een enorme boost aan de uitgestoten kracht en verzekert de beoefenaar er van dat er geen kracht (en dus spanning) in zijn eigen lichaam achter blijft. De techniek wordt sneller, scherper en zwaarder voor de tegenstander en veiliger voor de gebruiker.

In level III van Zhineng Qigong wordt 5 Elements Chanting gebruikt om energie op te slaan in de onderste Dan Tien en de vijf Yin organen in trilling te brengen. De trilling fungeert als een massage diep in het lichaam waar vingers en handen niet of moeilijk kunnen komen.

De oefening vraagt een zeker niveau in Zhineng Qigong zodat je je lichaam goed kunt voelen, weet wanneer je opspant en je in staat bent om enigszins de chi bal te draaien in je Dan Tien.

De oefening gaat als volgt; maar zoals eerder gezegd, doe de oefening alleen onder begeleiding.

-1- Ga zitten in kleermakerszit, of beter, in Lotus houding of op je knieën. Ontspan. Je bekken zacht en gezonken, je rug ontspannen rechtop. Voel je centreline.

-2- Open je Ming Men gebied (onderrug) en stel je voor dat je buikholte van onderen opent en je een enorm reservoir aan ruimte tot je beschikking hebt onder de grond.

-3- Draai je chi bal, (zie 'centreline gong') en gebruik de draaing om op Ho (zie 'Kai Ho'), als je bal naar achteren draait, om lucht in je longen te laten stromen terwijl je helemaal ontspannen blijft.

-4- Houdt je adem 20 seconden vast, MAAR ONTSPAN JE LICHAAM VOLLEDIG! Sta niet toe dat er druk ontstaat op je hoofd, je hartstreek of waar dan ook boven je middenrif. Hier komt de begeleiding aan de orde. Voor de duur van het adem 'vast' houden en de ontspanning heb je een ander nodig. Nogmaals: sta niet toe dat er spanning ontstaat in je borst of je middenrif.

-5- Vorm in gedachten de klank, vorm je mond voor de klank en 'zing' de klank voor twintig seconden zo gelijkmatig mogelijk. Je blijft ontspannen en de omvang van je Dan Tien zou niet of nauwelijks moeten veranderen. Zodra je voelt dat je gaat persen stop je met de klank en ontspan je weer voor de volgende inademing. Op den duur zul je meer ruimte krijgen diep van binnen in het gebied van je bekken en onderrug en kun je de klank langer aanhouden.

De vijf Yin organen zijn: Hart, Nieren, Pancreas, Lever(en Milt), Longen.

Er zijn in Zhineng zes helende klanken, vijf voor de Yin organen en één algemene klank voor ontspanning van je hele lichaam.

De zes helende klanken zijn:
-Tching- Algemene klank voor ontspanning
-Xiang- Hart
-Yu- Nieren
-Zhong- Pancreas
-Ling- Lever
-Song- Longen

Elk Yin orgaan hangt samen met een Yang orgaan:
Hart-Dunne Darm
Nieren-Blaas
Pancreas-Maag
Lever(en Milt)-Galblaas
Longen-Dikke Darm

Elk Yin orgaan reguleert een bepaalde funktie van je lichaam:

Hart-bloedvaten
Nieren-botten
Pancreas-pieren
Lever-pezen
Longen-huid/haar

Elk Yin orgaan hangt samen met een bepaalde emotie:

Hart-vreugde/liefde
Nieren-angst
Pancreas-bezorgdheid
Lever-woede
Longen-verdriet

Elk Yin orgaan uit zich in een 'zintuig orgaan'

Hart-tong
Nieren-oren
Pancreas-mond
Lever-ogen
Longen-neus

Elk Yin orgaan vertegenwoordigt één van de vijf elementen:

Hart-vuur
Nieren-water
Pancreas-aarde
Lever-hout
Longen-Metaal

Voor meer informatie over dit soort verbanden kun je het beste boeken of websites raadplegen over Traditionele Chinese Geneeskunde (Eng. : Traditional Chinese Medicine, TCM)