Logo Chi Centre

rond

rond

Zoek het ronde in het rechte, zoek het rechte in het ronde

Chen Man Ching

Rond bewegen is één van de kernprincipes van Tai Chi Chuan, Zhineng Qigong en Lu. Door circulair te bewegen, worden alle delen van je lichaam aangesproken en kalmeer je je geest.

Circulair bewegen (Yuan) i.t.t. rechtlijnig is een belangrijk principe van Tai Chi Chuan. Op een cirkel liggen oneindig veel punten waarop je kracht kan loslaten op je tegenstander. Omdat de hoek steeds verandert, is het moeilijk te voorspellen van waar de kracht dan komt. Rond bewegen voorkomt een frontale botsing als je wordt aangevallen en buigt alles af wat naar je toe vliegt.

In de circulaire beweging zit veel meer kracht opgeslagen dan in een rechtlijnige beweging. Zoals je kunt zien bij tornado's en draaikolken i.t.t. rechtlijnige wind of waterstromen.

Draaiend, rondspinnend bewegen we door de Tai Chi vorm en daardoor worden alle gewrichten in ons lichaam aangesproken, al ons weefsel, van huid tot bloedvaten, van spieren tot pezen. Botten en organen worden ritmisch samengedraaid, op rekspanning gezet en weer ontspannen. De kwaliteit van het lichaam verandert daardoor stap voor stap tot alle lagen in het lichaam sterk en flexibel zijn als een Samoerai zwaard dat vele malen is gevouwen en gesmeed, gevouwen en gesmeed...

Rond bewegen werkt ook kalmerend en relativerend op je zenuwstelsel en je denken. Je gedachten worden op den duur minder rechtlijnig en je zenuwstelsel reageert op druk van buitenaf niet direct met verzet maar met meevloeien.

Als je traint, kun je Yuan aanleren door elke rechte lijn uit je vorm te halen en te vervloeien tot cirkels. Maak je bewegingen rond en groot. Zoek steeds de 'buitenbocht' als je cirkelt zodat je armen en handen worden opgerekt. Als je het gevoel van rond herkent en integreert, kun je de cirkels kleiner en kleiner maken. Als je cirkels niet meer rond zijn of je bewegingen haperen, dan verlies je Yuan, Jun (gelijkmatig) of Man (langzaam) en doe je een stapje terug.

Een stap terug naar grotere cirkels, net zo lang tot je als vanzelf weer kleiner kunt draaien terwijl je ontspannen, langzaam en gelijkmatig blijft bewegen.