Logo Chi Centre

vloeien

vloeien

Go with the flow

Madonna

Alle bewegingen in Tai Chi, Lu en Zhineng zijn vloeiend. Gelijkmatig glijdt je lichaam van de ene houding naar de andere zonder onderbreking, zonder hoeken en schokken.

Door te vloeien beweeg je je lichaam als één geheel en kun je alle spieren en pezen in je lichaam, alle gewrichten en botten harmonieus samen laten werken. Alle onderdelen van je lichaam en van je geest worden één samenhangend geheel zoals parels aan een draad één ketting vormen.

Elk onderdeel van de ketting is nog te onderscheiden, maar vormt een geheel met alle andere onderdelen. Elke parel op zijn beurt doet een stukje van het werk; het maken van een vloeiende, golvende beweging.

Vloeien is de manier om ook anders onbereikbare plekken in je lichaam te bereiken en mee te laten doen met het geheel. Kleine spiertjes tussen je wervels of ribben, lagen van spieren die over elkaar heen liggen worden zo allemaal aangesproken en uitgenodigd mee te doen aan het werk dat het hele lichaam als een eenheid verricht.

Vloeien is belangrijk om je aandacht te verbinden met je lichaam en je energie.

Vloeien in zelfverdediging is noodzakelijk om naadloos aan te sluiten bij de bewegingen en intenties van je tegenstander. Als je niet kunt vloeien verzand je in botsingen en krachtmetingen.

Vooral in Tai Chi Chuan kun je vloeien sterk ervaren. Het golvende ‘af en aan’ van de lange circelvormige bewegingen lijken op het ritme van de branding.

Vloeien zegt ook iets over de geestestoestand waar je in dit soort trainingen naar streeft, je kunt leren voortdurend in flow te zijn, mee vloeiend met de voortdurende veranderingen in jou en om je heen.

Zoals het Yin Yang symbool laat zien is de aard van alles om voortdurend in verandering te zijn; alles vloeit van de ene ‘toestand’ in de andere. Op meer praktisch niveau kun je zeggen dat flow hoort bij het leven en stagnatie bij de dood. De Taoïstische opvatting over trainen is dan ook: use it or lose it’. Zolang je beweegt blijf je soepel en vloeiend en blijf je langer gezond en leef je dus langer en op een hoger kwaliteits niveau.