Logo Chi Centre

gelijkmatig

gelijkmatig

Iedereen die ooit bewegingen onder het licht van een stroboscoop heeft gezien weet wat we in Tai Chi proberen te bereiken.

Jou Tsung Hwa, The Dao of Taijiquan

Gelijkmatig bewegen, met constante snelheid is het principe Yun. Letterlijk: 'homogeen'.

Ook al is het begrip Yun verstandelijk gemakkelijk te begrijpen en ook al denken we misschien dat we gelijkmatig bewegen, in de praktijk blijkt dat, als we niet voortdurend aandachtig zijn, we toch 'schoksgewijs' door de vorm gaan.

Gemakkelijke of bewuste bewegingen gaan mooi vloeiend en gelijkmatig, andere, lastiger bewegingen, gaan plotseling sneller of gaan vergezeld van een 'wiebel'. Je balans is dan verstoord door een niet-gelijkmatig overbrengen van je gewicht naar je andere been.

Bereik Yun door de gehele vorm het gevoel te hebben tegen een gelijkmatige druk in te bewegen en benader iedere beweging met even veel aandacht. Neem niets 'for granted' en beweeg je in een zich aaneenrijgend moment van 'nu'.

Laat voortdurend de zwaartekracht op je lichaam inwerken en vecht er niet tegen. Zink en verwelkom de zwaartekracht als je richtlijn om nog meer in balans te komen. Laat je gewicht zinken door Yung Chun, het midden van je voorvoet. Je gewicht zakt in de grond naar het midden van de aarde.

De zwaartekracht helpt je die houding te laten ontstaan die het minste inspanning kost.
Dit alles terwijl je toch het doel van elke beweging in de gaten blijft houden.

Verder lezen: The Dao of Taijiquan, way to rejuvenation; Jou Tsung Hwa. ISBN 0-8048-1357-4