Logo Chi Centre

wortelen

wortelen

Sta als een boom, je wortels diep in de grond, je stam recht, sterk en flexibel, je kruin hoog in de lucht.

Fire Dragon

Als je kunt wortelen heb je voortdurend 'vaste grond onder de voeten', ben je moeilijk uit evenwicht te brengen en kun je ieder moment kracht loslaten.

Wortelen, of aarden, betekent dat je stevig op de grond staat. Je hele lichaam dient ontspannen en ideaal uitgelijnd te zijn.

Wortelen is van essentieel belang in Tai Chi Chuan. Als je geworteld bent ben je moeilijk om te duwen of te trekken en kun je op elk moment in je bewegingen energie loslaten in je tegenstander. Als je geworteld bent heb je namelijk voortdurend een connectie met de aarde.

Gegrond zijn is een maatstaf voor je lichaamshouding. Door je gronding te testen voel je welke delen van je lichaam nog niet ontspannen zijn.
Aarden help je om je energie te laten zakken naar Dan Tien. Aarden kalmeert je emoties, je denken en je ademhaling. Aarden geeft je meer kracht om bijvoorbeeld te lopen, fietsen of zwaar lichamelijk werk te doen.

Een oefening om je wortelen te trainen:
Ga op schouderbreedte staan en laat je oefenpartner voor je gaan staan met één been voor, je partner duwt je zachtjes, geleidelijk steeds steviger met één hand op je borstbeen. Voel de kracht door je borst en bovenrug afglijden naar je onderrug, voel Ming Men naar buiten gaan en je bekken kantelen. De kracht gaat via je rug en benen, door je voeten de grond in. Let op dat je niet gaat leunen. Laat je partner de druk opvoeren totdat je voelt dat je gewicht in je hielen komt en je je balans verliest.
Wissel van rol en duw nu je partner.

Als deze oefening goed gaat kun je de volgende stap doen en recht voor elkaar gaan staan elk met de benen naast elkaar op een rechte lijn, schouderbreed. Leg elk de rechter- of elk de linkerhand op het borstbeen van de ander en duw elkaar. Maak er een spelletje van elkaar uit balans te duwen zonder te leunen en zonder snelle of wilde bewegingen.