Logo Chi Centre

absorberen

absorberen

Absorb what is useful, reject what is useless, ad what is specifically your own

Bruce Lee

Absorberen staat voor de naar binnen en beneden bewegende kracht en intentie die je lichaam samenbalt en waarmee je grote kracht kunt opnemen zoals een veer of bal dat doet.

Voor zelfbescherming is je vermogen om te absorberen zeer belangrijk. Absorberen maakt het mogelijk om op momenten dat je geraakt wordt door een stoot, duw of klem van je tegenstander, sneller te reageren dan je met je denken een beslissing kunt nemen.

Als je lichaam en geest getraind zijn in absorberen, kun je onbewust een situatie oplossen, ook als je door omstandigheden afgeleid bent of als je om één of andere reden niet in staat bent om te besluiten wat te doen.

Absorberen kan alleen als je lichaam en geest getraind zijn in zachtheid en meegeven én als ze een eigen vormvastheid, structuur, bezitten.

Je zou absorberen kunnen opdelen in twee aspecten. Het ene aspect is het absorberen zoals een veer dat doet. Je lichaam is een veer met een eigen flexibele vorm. Als je lichaam in elkaar gedrukt wordt, slaat je structuur energie op, veert terug en geeft de energie weer terug. Dit absorberen heeft te maken met het uitlijnen van je skelet en de veerkracht van je pezen en banden.

Het andere aspect van absorberen lijkt meer op dat van een veerkrachtige bal. De bal zelf is zacht, maar door de vulling van lucht krijgt de bal veerkracht en een harde, sterke buitenkant. Dit aspect van absorberen ontstaat door chidruk. De cellen van je weefsel zelf lijken gevuld te zijn met energie. Zo kunnen ook je huid en je interne organen getraind worden om grote druk op te nemen en weer af te geven.

De combinatie van structuur en chidruk, gevoegd bij je verbeeldingskracht en adem, geven je op den duur die speciale vorm van kracht waarmee je ook grotere en sterkere tegenstanders kunt controleren.

Tai Chi en Wing Chun bouwen op den duur een zeer grote chidruk op met een sterke structuur. Maar ook in Zhineng Qigong gebruiken we het concept van absorberen. Absorberen voor gezondheid is lichter en gemakkelijker te trainen dan de martiale vorm van absorberen. De principes zijn echter het zelfde.