Logo Chi Centre

structuur

structuur

Eigenlijk zou je moeten staan zonder gebruik van je spieren, vertrouwend op je skelet, je 'frame'.

Ons skelet is gemaakt om de zwaartekracht te weerstaan, om ons lichaam te ondersteunen en rechtop te houden. Ons spierstelsel is gemaakt om te bewegen. Dit is een essentieel onderscheid. Eigenlijk zou je moeten staan zonder gebruik van je spieren, vertrouwend op je skelet, (je 'frame'). Als je spieren gebruikt om je houding te behouden worden die spieren overbelast, verkorten ze en neemt de doorbloeding in de gewrichten, kapsel en banden af, waardoor allerlei klachten kunnen ontstaan.
Dus 'rust' op je skelet en beweeg je skelet met je spieren. (Liz Koch, The Psoasbook)

De belangrijkste funktie van ons skelet is om gewicht te dragen en de zwaartekracht te weerstaan.
Het spierstelsel is gemaakt om te bewegen.De spieren zouden niet gebruikt moeten worden om gewicht te dragen omdat dit hun vermogen om de botten vrij te bewegen zou inperken, resulterend in vermoeidheid. De gewoonte om gewicht te dragen met de spieren leidt op den duur soms zelfs tot misvorming van botten, een slechte doorbloeding van de omliggende banden, pezen en van de gewrichten.

Het is de relatie tussen de botten die er voor zorgt dat de gewrichten het gewicht goed kunnen verdelen en dragen. Draagkracht is niet iets solide of vaststaand, het is meer een relatie van een flexibel reageren op de innerlijke krachten en de buitenwereld. We voelen ons flexibel als de subtiele energie door ons skelet kan stromen. Waardoor de gewrichten zijn verbonden als een ketting van parels.

De psoasspier is een kernspier, die wordt ervaren als het binnenste van je lichaam, niet voor niets in het Dan Tien gebied...