Logo Chi Centre

chi sau

chi sau

klevende handen

Klevende handen zonder te kleven
Vergeet het doel niet te bereiken
klevende handen teveel
en het doel gaat aan je voorbij

Indomaster

Chi Sau, 'energie handen', of 'klevende handen' is de belangrijkste gevechtstraining van Wing Chun, waarin je alle gevechtstechnieken op je gevoel leert toepassen.

Chi Sau lijkt veel op Tui Sau van Tai Chi Chuan. Bij Chi Sau ligt de nadruk in eerste instantie meer op stoten, slagen en schoppen. Bij Tui Sau begin je met duwen en trekken.

Als je langer traint, zul je merken dat de oefeningen vloeiend in elkaar overlopen. Chi Sau is ontwikkeld voor de korte afstand, van stoten en trapping hands. Tui Sau is voor nog dichterbij: het lijf aan lijf gevecht waarbij je lichaam tegen lichaam komt te staan of liggend op de grond.

Vaardigheid in Chi Sau wordt methodisch opgebouwd; een vaste volgorde van Flow Drills van eenvoudig naar complex. We beginnen elke drill met één hand en volgens een vaststaand bewegingspatroon. Zo leer je de correcte handtechnieken en lichaamshouding. De oefeningen lijken eenvoudig, maar zijn zeer inspannend, zowel lichamelijk als mentaal. Als de oefening met één hand vloeiend gedaan kan worden volgens vaste patronen, gaan we improviseren. Je mag nu zelf aanvallen en verdedigen naar eigen inzicht zolang je je kracht gecontroleerd gebruikt.

Daarna volgen drills met twee handen. Eerst volgen we weer vaststaande patronen, dan gaan we over naar 'vrij'.

Chi Sau ontwikkelt Dong Jing, begrijpen van energie. Je leert voelen waar de kracht van je partner naar toe gaat, vaak nog voordat diegene het zelf weet. Chi Sau ontwikkelt sterke Chi Druk of Peng. Je bouwt een stevige structuur op die geworteld is in de grond en instaat om op elk moment Jing los te laten in je tegenstander.