Logo Chi Centre

tui sau

tui sau

Wat blijft er over als alles wegvalt?
Jouw duw, mijn rollback,
Onze cirkel

Fire Dragon

Tui Sau (Eng: push hands, Ned: handen duwen) zijn partneroefeningen van Tai Chi Chuan waarin je de gevechtstechnieken uit de vorm op een gecontroleerde manier kunt leren gebruiken.

Tui (duwen) Sau (hand) is de verzamelnaam voor alle Tai Chi partneroefeningen. Tui Sau leert je balans, voetenwerk, reflexen en loslaten van kracht (Fa Jing) in je partner/tegenstander. Tui Sau ontwikkelt ook chidruk, Peng. Een innerlijke kracht die langzaam, in de loop van de jaren zich opbouwt in je lichaam en in je bewustzijn.

Tui Sau is ontwikkeld om op een veilige manier realistisch te kunnen trainen. Aangezien Tai Chi geen vechtsport is maar een krijgskunst, zijn alle technieken nog 'scherp' en gericht op zelfverdediging. Dit betekent ondermeer dat ook alle gevaarlijke technieken nog getraind worden, zoals vingerstoten, knie, elleboog, hoofd, schouder en heupstoten naar kwetsbare plekken, klem- en breektechnieken en grondvechten. Het zal duidelijk zijn dat dit soort technieken moeilijk veilig zijn te trainen in een sparringssituatie waarin de partners los van elkaar bewegen.

Bij sparren kun je gemakkelijk botsen omdat je de afstand verkeerd inschat of omdat je, terwijl je zelf wilt aanvallen vergeet op je verdediging te letten. Ook komt het voor dat je al geraakt bent, maar dat niet merkt omdat het uit veiligheidoverwegingen een licht contact was. Je valt dan aan op het moment dat je sparringspartner al weer terugtrekt.

Om dit soort problemen op te lossen, leer je in Tui Sau en Chi Sau eerst om jezelf en de ander te voelen. Je leert voelen wat de richting en kracht is van je partners technieken en ontwikkelt een fijn gevoel voor timing. De armen hebben contact en kleven aan elkaar. We starten op korte afstand en vechten ons in naar nog kortere afstand: het lijf aan lijf gevecht. Op die afstand zijn je ogen niet langer geschikt om op je tegenstander te reageren, je reageert geheel op de informatie je krijgt via je (lichaams)contactreflexen. Daarom is het ook gebruikelijk om, zodra er contact is, de ogen te sluiten of geblinddoekt te oefenen. We voelen onze weg.

Tui Sau en Chi Sau geven daarnaast een bijzonder hoge mate van controle over je partner. Als je op de juiste manier aanvalt kan de ander zich niet verdedigen maar 'loopt zichzelf in de weg'. In Tai Chi wordt wel gezegd: 'als de ander aanvalt lijk ik steeds net te ver weg, als hij zich terug trekt ben ik steeds veel te dichtbij'.

De gouden regel bij Tui Sau is: controleer een kracht van duizend kilo met een kracht van 4 ons. Zoals een toreador de enorme kracht van een stier langs zich heen laat glijden.