Logo Chi Centre

start/stop

start/stop

Beweeg als de 'frames' van een film. Elk frame is een 'still', een foto. Door van 'still' naar 'still' te vloeien lijkt het beeld te bewegen.
Luke Chan

Start/stop is een manier van denken om je ontspanning en struktuur te bewaren tijdens beweging.

'Act now', handel in het nu, is de benoeming die Master Luke Chan tegenwoordig ook hanteert. Je deelt de beweging op in oneindig veel, oneindig kleine stukjes 'nu'. Je beweging voelt daardoor in eerste instantie heel licht en moeiteloos, later loodzwaar en massief.

Elke millimeter die je beweegt wordt aangestuurd door je bewustzijn. Elke kleine beweging van een onderdeel van je lichaam wordt ingebed in een algehele beweging van je hele systeem van lijf, aandacht en chi.

Op deze manier trainen is heel zwaar en traint je lichaam heel intens. Je geest leert scherp te focussen. Als je tijdens je training het concept van start en stop consequent toepast, wordt je lichaam van binnenuit sterk. Zodra je de bewegingen toepast in het dagelijks leven of in zelfverdedigingstechnieken voelt je lichaam vederlicht en spontaan terwijl je zware arbeid kunt verrichten. Je partner/tegenstander ervaart je als zwaar en sterk terwijl je zelf moeiteloos beweegt.

Voor het aanleren van 'act now' is de centreline gong heel geschikt. Later heeft elke qigong of Tai Chi beweging deze kwaliteit.

Verder studeren: DVD: Dance Like a Butterfly, Secrets of the Tai Chi Circle, Master Luke Chan.
Verkrijgbaar bij Fire Dragon, of via de site Chilel.com