Logo Chi Centre

spiralen

spiralen

Uit niets spiraalt de slinger, spiraalt naar niets

Fire Dragon

Elke beweging in het heelal is een spiraal, met als bijzondere spiraal: de slinger. Iedere beweging komt voort uit stilte en keert daar spiralend weer naar terug.

Spiralen staat eigenlijk synoniem met Tai Chi. De term Chansijing, zijdecocon energie, wordt gereserveerd voor het spiralende verloop van energie en kracht door het lichaam van de Tai Chi speler.
Maar eigenlijk is het benoemen van Chansijing als het benoemen van water als 'nat'. Water is altijd nat, dat nattige dat noemen we nu juist water.

Zo is het ook met bewegen. Bewegen is nu eenmaal spiralend, altijd, overal. Tai Chi is de 'De' (van Dao De Jing) de vorm, de methode, om dit universele principe van bewegen in je eigen lichaam en geest te ontbergen.

Je staat op de grond en wilt je Tai Chi vorm beginnen. Hoe start je? Waar komt je allereerste beweging vandaan? Een Tai Chi speler zal misschien zeggen 'uit Dan Tien' of 'uit de voeten'. Dat klopt, maar waar is het allereerste begin? Wat is beweging en hoe kan die ineens ontstaan uit stilstand? Het ene moment staat alles stil ('sta als een berg') en later is alles in beweging ('beweeg als een machtige rivier').

Je staat niet stil. Je valt. De aarde trekt je naar haar middelpunt en de grond duwt je weg. De aarde slingert om haar as met een enorme snelheid en slingert jou door de ruimte. Dat je haren niet van je hoofd wapperen komt alleen omdat de dampkring meedraait en de zwaartekracht genoeg is om je haren naar de grond te trekken.

De aarde slingert met duizelingwekkende vaart door de ruimte, rondom onze zon. Alle hemellichamen in ons zonnestelsel spiralen, slingeren en draaien. Ons hele zonnestelsel spiraalt door de ruimte in de de melkweg, ons sterrenstelsel en dat sterrenstelsel spiraalt en slingert weer door de ruimte....

Alles in het universum draait, slingert en spiraalt. Er is nergens een 'vast punt' aan te wijzen. Als je je vorm begint, sta je eerst 'stil' en neem je de tijd om aandachtig te zijn en mee te razen in de slinger beweging die je al mee krijgt van de aarde.

Dan lift je mee op een nieuwe slinger die je ontbergt aan het heelal. Die slinger neemt je lichaam mee, je armen slingeren omhoog, de vorm is begonnen. Gedurende de komende minuten ben je heel bewust van hoe je je lichaam overgeeft aan de al bestaande spiralen in de ruimte in en om je heen.

Steeds als je van richting verandert, is dat omdat één slingerbeweging open of dicht spiraalt, steeds groter, tot een bijna rechte lijn of juist steeds kleiner, tot bijna een punt.

Dan reis je mee op een nieuwe spiraal die langs komt en dan weer naar een nieuwe. Zoals de bewegingen van een aap die van liaan naar liaan slingert. Het zijn niet jouw spiralen, maar je lift mee en maakt tijdelijk gebruik van de bewegingen die er al zijn.
Zo kun je leren harmonieus te bewegen, aandachtig, ontspannen, krachtig.