Logo Chi Centre

wu wei

wu wei

Tao baart één (Wu Wei)
Eén baart twee
Twee baart drie
Drie baart tienduizend dingen

Dao De Jing

Als je werkt vanuit Wu Wei, dan doe je ronde dekseltjes op ronde doosjes en vierkante deksels op vierkante doosjes. Geen spanningen, geen strijd. Tao van Poeh

Wu Wei, gesymboliseerd door een lege cirkel, geeft zowel de geestestoestand aan die we nastreven als de lichaamshouding. Beide zijn open, in balans en ontspannen, alert op alles wat komen gaat. Een neutrale open houding betekent dat je niet 'alvast' of 'nog even' in een bepaalde richting leunt. Je bent werkelijk hier en nu aanwezig. Wu Wei in je hoofd betekent dat je ideeën en oordelen zo 'levend' blijven dat ze voortdurend door nieuwe informatie kunnen worden bijgesteld en aangepast.

Wu Wei maakt het voor een krijger mogelijk open en ontspannen te blijven te midden van gevaar en razendsnelle bewegingen. Zoals Higgins Gracie zei vlak na een gevecht dat hij bijna verloor (maar uiteindelijk toch won) om de wereldtitel Freefight: 'ik vergat te ontspannen'.

Ontspannen en neutraal te blijven als iemand je wurgt is Wu Wei. Niet eenvoudig, maar 't geeft wel de meeste kans op ontsnapping.