Logo Chi Centre

pacing/leading

pacing/leading

Wat men wil vangen, moet men eerst laten gaan

Chinees Strategeme

Ga niet tegen de stroom in, ga niet in tegen de kracht van je tegenstander. Dit leidt tot botsing, beschadiging en verlies van je energie. Geef mee, loop in de pas en dan kun je je tegenstander geleidelijk aan controleren.

'Zolang de tijd nog niet rijp is, moet men geduld oefenen en niet trachten door eigenmachtig ingrijpen de toekomst naar zijn hand te zetten. Men moet het lichaam versterken met spijs en drank, de geest door blijmoedig en opgeruimd te zijn. Het lot gaat zijn eigen gang. Men is dan bereid wanneer het uur komt.'

I Ching, commentaar bij hexagram 5.

Pacing-leading is een begrip uit de hypnotherapie. Pacing betekent in de pas gaan lopen met de ander, of te wel 'afstemmen'. Als je bent afgestemd kun je de ander leiden zonder weerstand op te roepen en zonder contact te verliezen. Dit geldt voor elk soort contact, maar met name voor onderhandelingssituaties en confrontaties, ruzies en geweld.

Om af te stemmen moet je contact maken met de ander en voelen, begrijpen, wat iemand bedoelt of 'waar hij heen wil'. Vervolgens zul je enigszins mee moeten gaan met die beweging om niet te botsen of het contact meteen weer te verliezen. Pas dan is er spake van 'wederkerigheid' in het contact en is er dus sprake van wederzijdse beïnvloeding zonder conflict. Er ontstaat samenwerking.

Die samenwerking kun je gebruiken om bepaalde doelen te bereiken. Dat kunnen concrete doelen zijn zoals het verkopen van een product of een idee, het ontwijken van een stoot en controleren van een aanvaller, of meer abstracte doelen als het vormen en onderhouden van een langdurige zakelijke of persoonlijke relatie.

Pacing-Leading in de hulpverlening kan worden getraind door sociale vaardigheden, gesprekstechnieken en psychotherapeutische technieken. De kern van de zaak blijft echter heel simpel: 1-maak contact, 2-voel de ander en 'loop samen op' en 3-leidt de ander met zachte hand naar jullie gemeenschappelijke doel.

Als je Pacing-Leading wilt trainen, dan is Lu een uitgelezen manier.