Logo Chi Centre

zhineng vorm

zhineng vorm

Zhineng Qigong kent vijf niveaus. De eerste drie zijn onderwezen door Grootmeester Pang Ming, de grondlegger van Zhineng Qigong.

Level I
Niveau I is gericht op het ritmisch uitstrekken en samentrekken van je lichaam om je spieren en pezen te rekken, je gewrichten te openen en energie door je meridianen te laten stromen.
De belangrijkste vorm van dit niveau is de LIft Chi Up & Pour Chi Down Method. Ondersteunende en verdiepende methoden zijn de 6 directions La Chi, Wu Chi staande meditatie en Squating.

Level II is een verdieping van level I, doordat interne chi wordt gericht naar specifieke plaatsen in het lichaam, met name naar de gewrichten. Dit vergt een lichaam dat al enigszins getraind is, omdat er meer spanning (chi druk) wordt opgebouwd. Je lichaam moet al enigszins sterk en soepel zijn en het is belangrijk je grenzen te kennen bij het uitvoeren van de oefeningen. De Body & Mind Method is de belangrijkste oefening.

Level III gaat weer een stap dieper in het lichaam en bevat orgaan qigong, waarbij je energie stuurt naar specifieke organen en vervolgens naar die lichaamsdelen die verbonden zijn met die organen. We spreken van organen volgens de Traditionele Chinese Geneeskunde, waarbij organen functies aanduiden en niet zozeer, of alleen, de fysieke organen.

De belangrijkse vorm van niveau III is de Vijf Elementen vorm en de daarbij gebruikte Chanting (Fa Jing, Chi ademhaling).

Level III is zeer complex en vraagt een getraind lichaam en een kalme geest. Een solide basis in de eerste twee niveaus is daarom aan te raden voordat je met niveau III begint.

Level IV in Zhineng is Centreline Qigong waarbij je weer een laag dieper in je lichaam gaat en waarbij je weer minder concrete houvast hebt. Je lichaam moet helemaal los en ontspannen zijn en aangestuurd worden doordat je I je Chi in beweging brengt. Je lichaam lijkt passief en volgt je geest. Je lichaam is daardoor echter bijzonder sterk en gevuld met chi. Als je aangeraakt wordt voel je tegelijkertijd zacht en hard, als een zachte buitenkant die gevuld is met staal. Draaien en spiralen worden heel klein en compact, onzichtbaar voor een ongetraind oog. Elke beweging komt voort uit Dan Tien en vult de Centreline van je staartbeen tot aan je kruin.

Verder studeren:
-Advanced Level I of Chilel Qigong, with Master Luke Chan
-Body & Mind Method, with Master Luke Chan
DVD verkrijgbaar bij Fire Dragon
Op video via de site Chilel.com