Logo Chi Centre

tai chi vorm

tai chi vorm

Een vorm werkt letterlijk als een vorm, een mal. Door een vorm te trainen, boetseer je je lichaam in een mal en maakt het daarmee sterk en flexibel. Je opent ook die plekken in je lichaam die je zonder mal gemakkelijk zou overslaan.

Tai Chi vorm training werkt als een boek, een verhaal. Zoals vroeger geschiedenis werd overgedragen van generatie op generatie door het vertellen van verhalen, zo wordt Tai Chi kennis overgedragen via de vormen.
Een vorm bestaat uit een dans van technieken die als een ketting aan elkaar zijn geregen. Zo vergeet je de technieken niet en kun je ze 'meenemen' en overdragen aan anderen.

Een vorm helpt ook je aandachtslijn langer uit te strekken door de tijd. Je hoeft, zodra je de vorm kent, niet meer na de denken over welke beweging de volgende is. Dit maakt dat je in een andere, meer meditatieve toestand komt, waardoor je weer dieper kunt ontspannen en helderder waar kunt nemen.

Op een hoger niveau, als je meer ontspannen bent en je focus gedurende de hele vorm kunt handhaven, wordt het beoefenen van de vorm zeer inspannend. Hoewel de bewegingen los en gracieus ogen, schuilt er grote kracht in. Alle lagen van je lichaam werken samen en bewegen als door 'dikke lucht'. De vorm helpt je dan voortdurend de druk te houden die dit 'zwemmen door de lucht' oproept. Na beëindiging van de vorm is je hele lichaam zwaar getraind, zowel van binnen als van buiten.

Er zijn verschillende Tai Chi stijlen met elk hun eigen vormen.
Er zijn lege hand vormen en vormen met wapens, zoals sabel, zwaard, waaier of stok

De verschillende Tai Chi stijlen zijn ontstaan door interpretatieverschillen van de Tai Chi principes van verschillende meesters. Elke meester ontwikkelde zijn eigen methode met eigenschappen die pasten bij diens specifieke karakter en lichamelijke eigenschappen. Verschillende Tai Chi vormen kunnen ook min of meer verschillende doelen beogen en zijn daarop toegesneden.

Het grote verschil bijvoorbeeld tussen de originele Yang stijl vorm en de vorm van Cheng Man Ching en diens leerlingen, kan uitgelegd worden vanuit een ander doel. De lange Yang stijl, zoals onderwezen door Yang Cheng Fu was meer martiaal gericht en heeft daardoor diepere en grotere standen, meer uitgesproken handhoudingen en duidelijker focus op het einde van elke techniek. De vorm van Cheng Man Ching, een leerling van Yang Cheng Fu, is hoger, met kleinere standen en minder uitgestrekte armen en minder focus in de technieken en is meer gericht op ontspanning en gezondheid voor een groter publiek.

Bij Fire Dragon kun je een korte versie van de lange vorm trainen; de Peking of 24 vorm, zoals die door de Chinese regering (in Peking) is samengesteld om Tai Chi toegankelijker te maken voor een grotere groep mensen. Daarna kun je de originele lange Yang vorm leren van 108 bewegingen.

Ook kun je de sabelvorm leren en op termijn de zwaardvorm.