Logo Chi Centre

verbeeldings­kracht

verbeeldings­kracht

We zijn geen lichamelijke machines die hebben leren denken, we zijn gedachten die een lichamelijke machine hebben leren maken.
vrij naar Deepak Chopra

Verbeeldingskracht is het subtiele proces tussen geest en lichaam waarbij de immateriële geest het materiële lichaam beïnvloedt. Het is onmogelijk en toch gebeurt het.

In de beginstadia van Tai Chi en Qigong training ben je vooral bezig met nieuwe bewegingen uit je hoofd leren en ze zorgvuldig te doen. Als je deze fase enigszins doorlopen hebt, wordt het van belang een interne stap te maken naar het gebruik van verbeeldingskracht om je lichaam te bewegen.

Een gemakkelijk voorbeeld is het je verbeelden dat je door water beweegt. Als je tijdens het oefenen fantaseert dat je handen door water 'zwemmen', kun je al snel een andere sensatie in je handen ervaren; meer ontspannen, een beetje zwaar en loom. Sommige mensen voelen hun handen groter worden of ervaren warmte, koude, prikkelingen of jeuk in hun handen.

Dat gevoel kan zich versterken en uitbreiden over je hele lichaam zodat Tai Chi of Qigong voelt zoals Tai Chi meester Chen Man Ching zei: 'zwemmen op land'.

Verbeeldingskracht is steeds het verbindende proces om nieuw concepten uit Tai Chi of Qigong te gaan ervaren en te integreren in je lichaam en bewustzijn. Langzamerhand worden je lichaam en bewustzijn steeds meer één en kun je door je bewustzijn te trainen je lichaam trainen.

Eén van de hoogste niveaus van vaardigheid is, dat je niet langer fysiek hoeft te trainen om toch je lichaam sterk en soepel te houden maar dat je dit puur doet door bewustzijnstraining in meditatie.

Je verbeeldingskracht integreert je aandacht 'I', je geest 'Shen', je energie 'Chi' en je lichaam 'Jing'. Elke beweging krijgt meer kracht en intensiteit.

Verbeeldingskracht kun je ontwikkelen door elke beweging te 'denken' i.p.v. op de automatische piloot te doen. Door lijnen te trekken door de ruimte die je lichaam vervolgens beschrijft. Je aandacht gaat steeds net vooraf aan de beweging, je aandachtslijntje 'trekt' je lichaam mee in de beweging.

Na geruime tijd van trainen op deze manier ervaar je diep van binnen dat je lichaam een machine is die door je geest leven wordt ingeblazen. Valkuilen bij dit proces zijn o.a. dat je gaat 'uitspacen'. Je wordt zweverig, voelt een heleboel, ziet kleuren en vliegende voorwerpen, voelt je oppermachtig en gelukkig maar je lichaam is licht, leeg en kwetsbaar. Als je de weg van Tai Chi en/of Zhineng volgt blijf je huizen in je lichaam en houd je connectie met de grond terwijl je tegelijkertijd je verbeeldingskracht vrijspel geeft om je lichaam aan te sturen.