Logo Chi Centre

visualisaties

Ben ik een mens die droomt dat hij een vlinder is, of een vlinder, dromend dat hij een mens is?

Visualisaties zijn mentale plaatjes die je tijdens het trainen gebruikt om een bepaald effect op je lichaam, energie en geest te krijgen.

Weinig mensen kunnen op commando hun hartslag vertragen of 'onwillekeurige' (het woord zegt het al) spieren ontspannen. Om dit soort effecten toch te verkrijgen maken we gebruik van visualisaties.

Deze mentale plaatjes, beelden, die het gewenste effect hebben op je lichamelijke of geestelijke toestand slaan een brug van je 'denkhoofd' naar je onbewuste geest. Ze helpen je onbewuste capaciteiten aan te spreken waartoe je in je normale toestand geen toegang hebt.

Visualisaties helpen ook je lichaam tot één geheel te smeden. Door je voor te stellen dat je tegen een zwaar voorwerp duwt i.p.v. tegen de lucht, gaat je lichaam automatisch in de juiste stand staan zonder dat je daarvoor bewust elk bot op de juiste plek hoeft te zetten.

In vroeger tijden werden alle technieken van Tai Chi en Qigong weergegeven door dit soort 'plaatjes'. De bloemrijke namen van Tai Chi geven dit weer: 'slang kruipt neer door het hoge gras', 'scheidt de manen van het paard', 'keer terug van de berg om de tijger te berijden', 'Goud Fazant staat op één poot', 'mooie dame werkt met schietspoel'. Eén uitleg van dit soort ingewikkelde benamingen voor eenvoudige vecht technieken is dat het code namen waren die het mogelijk maakte om met ingewijden over krijgskunst te spreken zonder buitenstaanders geheime informatie weg te geven.

Een andere uitleg stelt dat de benamingen visualisaties inhouden, plaatjes als kleine verhaaltjes om in één beeld het geheel van de funktie van de techniek weer te geven. De namen zijn visualisaties om je geest in de juiste stand te brengen en je lichaam in de juiste beweging te geleiden.

Het gevaar van visualisaties is dat je gaat denken dat het plaatje de werkelijkheid is. Dat het beeld het doel is i.p.v. een middel. In krijgskunst wordt je snel uit die droom geholpen zodra je Tui Sau of Chi Sau traint met een partner. Die partner blijkt zich niet te gedragen zoals in jou plaatje zou passen. Door je partner wordt je bij de les gehouden over de vecht-funktie van elke beweging en dus over de juiste stroom van kracht en dus het juiste gebruik van de visualisatie.

In Qigong, zonder partner oefeningen, is dat een stuk lastiger. Daarom kan oefenen met tegendruk van een partner in Qigong heel verhelderend werken.

Visualisaties bundelen een enorme hoeveelheid informatie in één invoelbaar plaatje. Meer informatie dan je rationeel kunt bevatten en meer informatie dan je bewust kunt aansturen of in woorden kunt opschrijven. Als je traplopen in een mens-robot zou moeten programmeren dan zou dat veel, heel veel tekst kosten.
Via visualisaties kun je, net als bij affirmaties, de knop in je hoofd leren omzetten van de rationele recepten-manier-van-denken naar de mediatieve manier van gewaarzijn.